| Autor |
Wiadomość |
Informacje
Twoja specjalizacja: Inne
Dołączył 142 dni temu Posty: 129 Postów dziennie: 0,91 Piwa: 4/26 Skąd: Sosnowiec Nr Użytkownika: 3591 Status: 
Stanowisko: Bywalec
|
#1 Wysłany: 2012-01-12, 22:16 Laptop - Kara graficzna
|
|
|
Dobry
Mam ofertę na takiego laptopa:
Tutaj mam link do specyfikacji: http://www.asus.com/Noteb...#specifications
Model: K52F
Matryca: 15.6" 16:9 HD (1366x768) LED Backlight
VGA: Intel GMA HD
Procesor: Intel Core i5 460M
Pamięć: 4GB
Dysk: 500GB
System operacyjny: Windows 7
I tutaj jest moje pytanie, czy ten laptop będzie dobrze sprawował się w grach?
Obecnie korzystam z takiego:
Procesor: Intel(R) Core(TM_2 Duo CPU T6670 3x 2.20GHZ
RAM: 3,00GB
64 bitowiec
Win 7 Professional
Kara graficzna: Mobile Intel(R) 4 Series Express Chipset Family
Czy ktoś może porównać te dwie karty graficzne? Wystarczy, jak napiszecie mi lepiej lub gorzej względem obecnego.
Laptop ma służyć między innymi do gier.
Głównie gram w:
CS
FarCry2
Shaiya
NFS
FlatOut2
Blur
GTA: SA
FIFA 10
Harry Pottery
i dużo więcej ale to jedne z gier które wymagają trochę więcej
|
|
|
|
|
 |
Użytkownik
dav3k
Wiesz co?

Informacje
Twoja specjalizacja: Grafika
Wiek: 17 Dołączył 464 dni temu Posty: 259 Postów dziennie: 0,56 Piwa: 293/43 Skąd: Toruń Nr Użytkownika: 60 Status: 
Stanowisko: V.I.P
|
#2 Wysłany: 2012-01-13, 16:10
Twoje forum: davekdesing.pl
Moje imię: Łukasz |
|
|
Westbam napisał/a VGA: Intel GMA HD
To jest zintegrowana karta graficzna i bodajże 128mb, więc odpada bo dużo gier Ci nie będzie chodziło płynnie. Jak masz wybierać laptopa z dobrą kartą graficzną to patrz na karty dedykowane, nie na zintegrowane np. dedykowana karta NVIDIA GeForce GT 540M 1 GB.
Tutaj laptopy w przedziale 2400-2700 zł, wybrałem takie aby były dobre do gier.
http://allegro.pl/asus-k5...2037720998.html
http://allegro.pl/asus-k5...2029561525.html
Lepiej chyba dołożyć parę stówek i mieć laptopa do gier niż kupić za 2200 zł i mieć szajs.
A na przyszłość jak coś to nie wybieraj procesora intel core i3, ponieważ to jest wykastrowana wersja i7, do gier już i5 albo i7.
|
|

https://www.facebook.com/davekdesign |
| Autor postu otrzymał 1 piw(a) |
| Ostatnio zmieniony przez dav3k 2012-01-13, 16:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): C47 |
 |
Informacje
Dołączył 142 dni temu Posty: 129 Postów dziennie: 0,91 Piwa: 4/26 Skąd: Sosnowiec Nr Użytkownika: 3591 Status: 
|
#3 Wysłany: 2012-01-13, 16:14
|
|
|
dav3k, dzięki, niestety jestem "przywiązany" do asusa - wymiana w ramach gwarancji i to była ich propozycja
O kurce, ten drugi jest świetny i co najlepsze, że to asus O_O może coś utarguję
|
|
|
|
|
 |
Użytkownik
dav3k
Wiesz co?

Informacje
Wiek: 17 Dołączył 464 dni temu Posty: 259 Postów dziennie: 0,56 Piwa: 293/43 Skąd: Toruń Nr Użytkownika: 60 Status: 
|
#4 Wysłany: 2012-01-13, 16:17
|
|
Westbam,
Ja miałem propozycje od T-mobile z laptopem i też chciałem mieć kartę graficzną do gier więc doczytałem trochę na temat tej karty graficznej i dowiedziałem się, że to jest zintegrowana i 128mb to zrezygnowałem.
[ Dodano: 2012-01-13, 16:18 ]
Westbam,
Na ramy to się tak tam nie patrz bo to dużo nie daje i 4gb wystarczy w sam raz.
|
|

|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
 |
Informacje
|
#5 Wysłany: 2012-01-13, 16:22
|
|
|
Dzięki raz jeszcze szczególnie mi się podoba procek
Ale w najgorszym wypadku wezmę, co dają i sprzedam, cenowo bardzo podobnie to wygląda.
Wiesz może coś bliższego na temat Turbo Boost? Jak to w praktyce działa?
|
|
|
|
|
 |
Użytkownik
dav3k
Wiesz co?

Informacje
|
#6 Wysłany: 2012-01-13, 17:47
|
|
Westbam,
To jest automatyczne podkręcanie procesora, gdy komputerowi potrzebna jest wyższa prędkość
|
|

|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
 |
Informacje
|
#7 Wysłany: 2012-01-13, 21:45
|
|
|
dav3k, dzięki
mam nadzieję, że Asus pójdzie na ugodę
|
|
|
|
|
 |
Informacje
Wiek: 18 Dołączył 274 dni temu Posty: 366 Postów dziennie: 1,34 Piwa: 315/22 Skąd: Warszawa Nr Użytkownika: 1436 Status: 
|
#8 Wysłany: 2012-01-14, 08:52
Twoje forum: Tworzy się
Moje imię: Seba |
|
|
Nie radził bym ci brać tamtych lapków z tą kartą graficzną. Już powiem skąd moja takie gorzkie słowa do nvidi. W ostatnim czasie sam sobie kupiłem lapka i właśnie chciałem z tą samą kartą graficzną co są w tych lapkach co podał davek otóż strasznie dużo czytałem o niej i tu się schody zaczynająć ta karta graficzna ma tak słabą wydajność że to jest poezja oraz nie do konća załącza się ona ponieważ przy laptopie z i3 czy i5 intel dodaje grafike zintegrowaną która wyciąga zaledwie tam okołu 200 mb własnej pamięci i ona służy do przeglądania www , gadania i takich prostych rzeczy a gdy chcesz zagrać w grę procek automatycznie przełącza się na tą dedykowaną i tu jest problem ponieważ ta nvidia czasami nie załącza się i nie dziw się jeżeli wybierzesz ją że nie będziesz mógł pograć w swojej ulubione gierki. Ogólnie o nvidi mam dobre zdanie ale ta karta graficzna im nie wyszła powiem ci szczerze że mam teraz 4 lapka przez całe swojej życie i zawsze na nvidi a teraz postanowiłem zainwestować i kupiłem lapka z radeonem i na przykład mój kumpel ma do tej samej ceny lapka co ja ale właśnie tą nvidią i strasznie narzeka ostatnio zrobiliśmy test i załączyliśmy sobie Batman: Arkham City i powiem ci że ja na swoim radeonie na full zapuściłem go a jemu klatkowało i było to widać oporwo. Tyle z mojej wypowiedzi.
|
|

Cytat nie mądruj i nie wasz panać
ino mogę doradzać
a czy to wziąć pod uwaga zechcesz to już twoja sprawa,
zrobić se szrama na sumieniu idzie za jedyn dzień
lecz potym zmazać w oka mgnieniu jom nie da sie |
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
 |
Informacje
|
#9 Wysłany: 2012-01-14, 09:11
|
|
|
Dzięki za opinię, każda jest cenna
Ja osobiście z nvidi jestem zadowolony, miałem ją na starszym komputerze i chodziła ładnie właściwie w przypadku laptopów które nie są przewidziane do gier chyba nie mam większego wyboru poprzednio miałem Asusa K51AE z kartą Karta graficzna ATi Mobility Radeon HD4200
|
|
|
|
|
 |
Informacje
Wiek: 18 Dołączył 274 dni temu Posty: 366 Postów dziennie: 1,34 Piwa: 315/22 Skąd: Warszawa Nr Użytkownika: 1436 Status: 
|
#10 Wysłany: 2012-01-14, 10:13
Twoje forum: Tworzy się
Moje imię: Seba |
|
|
Ja ci powiem że ja brałem lapka sobie do projektowania i grafiki mam i3 i radeona i powiem ci że battelfielda 3 odpaliłem sobie na średnich detalach i zero lagów czy klatkowania i jestem naprawdę z tego lapka mojego i karty w nim za***iście zadowolony.
|
|

Cytat nie mądruj i nie wasz panać
ino mogę doradzać
a czy to wziąć pod uwaga zechcesz to już twoja sprawa,
zrobić se szrama na sumieniu idzie za jedyn dzień
lecz potym zmazać w oka mgnieniu jom nie da sie |
|
|
|
 |
Użytkownik